Eplegelè og ripsgelè med saftkoker


Jeg bruker samme oppskrift på både rips og eplegelè. Du behøver ikke å bruke noen form for stivelse hvis du plukker frukt og bær før de blir veldig modne.

Fyll epler/rips i saftkokeren, jeg pleier å dele eplene i 4 biter først. Det er ikke nødvendig å rense noenting. Fyll den underste gryten med nok vann til at det ikke koker bort. La det koke i ca 3 timer. Så fyller du saften over i en beholder som viser antall liter.
Jeg fikk 1,5 liter med eplesaft, og ca 3 liter ripssaft.

Fyll saften i en kjele, og når det nærmer seg kokepunktet, så tøm i sukker. 1 kg sukker pr liter saft. Rør til det begynner å koke, og så lar du det koke i 20 minutter uten å røre, uten lokk.

Ta en skje med en ferdige gelèen på en skål og sett den i kjøleskapet. Når den er avkjølt, ta en kniv igjennom. Hvis ikke innholdet synker sammen igjen er den ferdig. Hvis ikke kan du ta i litt mer sukker, og la det koke ca 15 minutter lenger. Eller så må du bruke Jam eller lignende.

Når det har avkjølt seg litt (ikke for mye, for det må ikke stivne i gryta), fyller du det på rene glass. Jeg bare vasker glassene rene, jeg steriliserer de ikke, for jeg fryser glassene. Hvis du skal fryse gelèen, så ikke fyll glassene helt til toppen.

Det er veldig godt, og veldig enkelt, og det er billig pålegg. Ripsgelè er også veldig godt som erstatning for tyttebær i middagsretter.

Kommentarer

Populære innlegg